iWagyu

Vi är oerhört stolta över förtroendet att få tillhandahålla Sveriges -och kanske världens- mest välsmakande nötkött; iWagyu.

Detta exklusiva och fullständigt unika nötkött kommer från gräsbetande, svenska 100% fullblods-Wagyu. Gården Bjursund är exklusiv uppfödare av djuren och vi helt ensamma om att saluföra köttet på den svenska marknaden. Våra kunder återfinns över hela världen; från medvetna matconnoisseurer till exklusiva restauranger. 

Tillgången på wagyukött är högst begränsad och endast ett mindre antal djur slaktas årligen. Wagyuköttet säljs under det paneuropeiska varumärket iWagyu®.

Unik genuppsättning

Historien om wagyurasen i Sverige börjar i Japan. Ordet wagyu är japanska och betyder "japansk nötboskap". Wagyukött blev världsberömt under namnet "Kobekött", som är kött från wagyudjur uppfödda i Kobedistriktet i Japan. Japanska myndigheter har skyddat namnet Kobekött och endast kött producerat från djur i Kobedistriktet får kallas Kobekött.
Wagyurasen har specifika genetiska egenskaper som ger ett utsökt mört, välsmakande och näringsriktigt kött. Wagyu kan födas upp varsomhelst i världen och får kallas "fullblodswagyu" eller "100% wagyu" så länge man kan spåra den genetiska linjen genom DNA provtagning.

Ursprungligen användes nötkreatur av rasen wagyu endast som dragdjur för plogar och vagnar i Japan. Djuren var särskilt utvalda och avlade för att kunna klara hårda arbetsförhållanden. Därför har rasen under århundraden utvecklat intramuskulära fettceller som utgjorde en snabbt tillgänglig energikälla vid arbete. Enligt månghundraåriga japanska traditioner låter man boskapen växa långsamt och i en stressfri miljö.

Världens främsta nötkött är hälsosamt

Wagyuköttet är inte bara oerhört mört och smakrikt utan sannolikt det mest hälsosamma röda kött man kan äta. Mer än hälften av allt intramuskulärt fett i wagyukött består av omättade fettsyror vilket minskar totala kolesterolhalten samtidigt som det ökar det bra kolesterolet (HDL).

iWagyu på film

Djuren, uppfödningen och köttet återfinns även i filmen The Steak Revolution (finns bla på Netflix) av regissören Franck Ribiére. The Steak Revolution är en dokumentärfilm från 2014 där man söker världens bästa kött och låter kockar, bönder, slaktare och andra ge sin syn på vad det egentligen är som påverkar köttets kvalitet. Inslaget om iWagyu börjar ca 1:06:06 in i filmen.

Ytterligare information

För ytterligare information besök www.iwagyu.se och/eller hör av er till oss!

S_120_79_img-8019-small

Wagyuköttet får sin speciella karaktär och smak av en helt unik fettansättning i musklerna.

S_120_76_iw

 

S_120_66_steakrevolution